Demans teşhisi sonrası yaşam süresi ne kadar?

Demansın Yaşam Süresine Etkisi

Bir çalışmaya göre, demans teşhisi konulan erkeklerin ortalama yaşam süresi ciddi şekilde azalıyor. Örneğin, 60 yaşında demans teşhisi alan erkeklerin yaşam süresi sadece altı buçuk yıl iken, 85 yaşında teşhis konulanlar için bu süre sadece iki yıla düşüyor. Kadınlar için durum ise daha umut verici. 60 yaşında demans teşhisi alan kadınların ortalama yaşam süresi dokuz yıl iken, 85 yaşında teşhis konulanlar için bu süre dört buçuk yıl olarak belirleniyor.

Demans teşhisi, genel yaşam beklentisini ciddi şekilde etkiliyor. Hem erkeklerde hem de kadınlarda demans teşhisi konulduğunda, yaşam süresinde belirgin bir azalma gözlemleniyor. Örneğin, 85 yaşında demans teşhisi konulan kişilerin yaşam süresi sadece iki yıl olurken, 80 yaşında teşhis konulanlarda bu süre üç ila dört yıla kadar çıkıyor. 65 yaşında demans teşhisi alanların ise yaşam süresi 13 yıla kadar azalabiliyor.

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, demans teşhisi konulanların oranı sadece %64 olarak belirlenmiş. Bu durumun nedenleri arasında, testlerin sınırlı olması ve bazı doktorların hastalara ek stres yaratmamak adına teşhis koyma konusundaki çekinceleri yer alıyor.

Related Posts

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Bilimsel araştırmalara göre bu aromatik bitki 30 dakikadan kısa sürede uykuya dalmanızı sağlıyor!

Uykusuzlukla mücadele ediyorsanız çözüm ilaçlarda değil, fincanınızda olabilir. Bilim insanlarına göre, yaygın olarak bilinen bu aromatik bitki sadece sakinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uykuya geçiş süresini de ciddi oranda kısaltıyor.

Keneler bu kan grubuna bayılıyor! Uzmanlar uyardı: ‘Görmezden gelmeyin’

Yaz ayları, doğayla iç içe olmanın keyfini çıkarırken bir yandan da bazı tehlikeleri beraberinde getiriyor. Bu tehlikelerin başında, son yıllarda vakaları hızla artan keneler geliyor. Bir ısırığı ölümle sonuçlanabilen bu küçük canlılar, bir kan grubuna daha fazla yakınlaşıyormuş. İşte uzmanların araştırma sonuçlarını derledik.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!