8 ay boyunca sadece peynir, dana eti ve tereyağı yedi: Bu beslenmenin bedeli ağır oldu…

Florida’da Etobur Beslenmeyle Sarı Lekeler Oluştu!

Florida’da yaşayan bir adam, ellerinde, dirseklerinde ve ayak tabanlarında sarı lekeler oluştuğu için hastaneye başvurdu. santemagazine’nin haberine göre olay, Florida ve Texas Kardiyoloji Departmanları’ndan bilim insanları tarafından araştırıldı ve 22 Ocak’ta JAMA Cardiology dergisinde yayımlandı.

Vücudunda Sarı Lekeler Oluştu

Kırklarındaki adam, Tampa hastanesine başvurduğunda doktorlara “etçil” bir diyet uyguladığını ve bu diyette et, yağ ve süt ürünlerine ağırlık verdiğini belirtti. 8 ay boyunca her gün, tereyağı, yaklaşık 3 ila 5 kilo peynir ve dana eti tükettiğini açıkladı. Adam, diyetine başladıktan sonra sağlık durumunun önemli ölçüde iyileştiğini, kilo verdiğini ve enerji seviyesinde, ayrıca bilişsel işleyişinde belirgin gelişmeler gördüğünü iddia etti. Ancak, üç hafta boyunca vücudunun belirli bölgelerinde sarı lekeler fark eden Floridalı adam, sonunda hastaneye başvurmaya karar verdi. Başlangıçta bu durumun etçil beslenme tarzından kaynaklandığını fark etmemişti.

Yapılan testlerde, doktorlar adamın toplam kolesterol seviyesinin 1.000 mg/dL’yi aştığını belirledi. Karşılaştırmak gerekirse, sağlıklı bir kolesterol seviyesi genellikle 200 mg/dL’nin altındadır, 240 mg/dL ise “yüksek” olarak kabul edilir.

Adam, etobur beslenme planını benimsemeden önce zaten kolesterol düzeylerinin 210 ile 300 mg/dL arasında dalgalandığını belirtti. Kardiyologlar, yüksek kolesterol seviyeleri veya diğer yağların yol açtığı bir hastalık olan ksantelazma teşhisini koydu. Ksantelazma, aşırı lipitlerin kan damarlarından sızarak birikintiler oluşturmasına yol açar. Bu birikintiler genellikle göz çevresinde görülür ve “xanthelasma palpebrarum” olarak adlandırılır, ancak vücudun farklı bölgelerinde de ortaya çıkabilir, tıpkı bu adamda olduğu gibi.

CDC Etobur Diyeti Desteklemiyor

New York Post, et, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalardan oluşan etobur diyetinin, bazı “sınırdaki fitness çevrelerinde” giderek popülerleştiğini belirtiyor. Bu diyeti benimseyen kişiler, yüksek proteinli ve sebze içermeyen bu yaşam tarzının kilo vermelerine ve sağlıklarını iyileştirmelerine yardımcı olduğunu savunuyor. Ancak, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), etobur diyeti desteklemiyor. CDC, bunun yerine çeşitli meyve, sebze ve tahılların yanı sıra az yağlı süt ürünleri ve farklı protein kaynaklarının dengeli bir şekilde tüketilmesini öneriyor.

Related Posts

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Bilimsel araştırmalara göre bu aromatik bitki 30 dakikadan kısa sürede uykuya dalmanızı sağlıyor!

Uykusuzlukla mücadele ediyorsanız çözüm ilaçlarda değil, fincanınızda olabilir. Bilim insanlarına göre, yaygın olarak bilinen bu aromatik bitki sadece sakinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uykuya geçiş süresini de ciddi oranda kısaltıyor.

Keneler bu kan grubuna bayılıyor! Uzmanlar uyardı: ‘Görmezden gelmeyin’

Yaz ayları, doğayla iç içe olmanın keyfini çıkarırken bir yandan da bazı tehlikeleri beraberinde getiriyor. Bu tehlikelerin başında, son yıllarda vakaları hızla artan keneler geliyor. Bir ısırığı ölümle sonuçlanabilen bu küçük canlılar, bir kan grubuna daha fazla yakınlaşıyormuş. İşte uzmanların araştırma sonuçlarını derledik.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!