Tüm dünyada hızla yayılıyor! Bu işaretlere dikkat: Kanser sinyali veriyor

Erkeklerde prostat ve akciğer, kadınlarda meme kanserine dikkat!

Dünya istatistiklerine bakıldığında erkeklerde prostat ve akciğer, kadınlarda ise meme kanserine en sık oranda rastlanmaktadır. Dünyada 80 yaşına gelen her 8 kadından birinde meme kanseri görülmektedir, bu nedenle kadınların düzenli olarak her ay kendi meme muayenesini yapmaları gerekmektedir. Kanser türlerinin erken teşhis edilmesi, hastalığın tedavisinde büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle düzenli olarak sağlık kontrolü yaptırmak ve belirtileri ciddiye almak hayat kurtarıcı olmaktadır.

Ciddiye alınması gereken belirtiler

– Cilt altında ele gelen yumru veya kitle

– İstek dışı kilo kaybetmek veya kilo almak

– Cilt renginde meydana gelen değişiklikler veya kızarıklık

– Boşaltım alışkanlıklarında değişiklikler meydana gelmesi

– Geçmeyen öksürük

– Nefes almada güçlük çekmek

– Nedensiz ve sık görülen kas veya eklem ağrıları

– Nedensiz görülen kanama veya morarmalar

Risk faktörlerini değiştirmenin 6 kuralı

1- Sigara içmemek

2- Alkol almamak ya da miktarını azaltmak

3- Enfeksiyonlardan korunmak

4- Sağlıklı beslenmek

5- Kanserin erken belirti ve bulgularını bilmek

6- Kanser riskini bilmek ve kanser tarama programlarına girmek

Kanser hücreleri bağışıklık sistemi ile yok ediliyor

Tümör tiplerine göre kanser tedavileri değişiklik göstermektedir. En çok kullanılan tedavi yöntemleri; cerrahi, radyoterapi ve sistemik tedavilerdir. Sistemik tedavilerden biri olan immünoterapi, kişinin kendi bağışıklık sistemi ile tümörü yenmeyi hedefler. Bu yöntem, kanser hücrelerinin tanınmasını ve vücudun bağışıklık sistemi tarafından yok edilmesini kolaylaştırmaktadır. Diğer sistemik tedaviler arasında; hormon tedavisi ve kemoterapi bulunmaktadır. Bazı durumlarda hem cerrahi hem radyoterapi hem sistemik tedavi yöntemini kullanmak gerekebilir. Ancak kanser erken evrede ise sadece bir tedavi yöntemiyle de tedavi başarılı şekilde tamamlanabilmektedir. Özellikle prostat ve baş-boyun tümörlerinde erken evrede tek tedavi yöntemiyle olumlu sonuçlar elde edilmektedir. Eğer kanser erken evrede yakalanırsa, tümörü gelişen tekniklerle tamamen temizleyerek kişiyi sağlığına kavuşturmak mümkün olabilmektedir.

Robotik cerrahi yöntemle hasar azalıyor, iyileşme hızlanıyor

Kanserli dokuların cerrahi olarak çıkarılması için robotik teknolojinin kullanıldığı bir yöntem olan robotik cerrahi sayesinde, hücrede oluşacak hasar en aza indirgenmekte ve iyileşme süreci hızlandırılmaktadır. Radyasyon onkolojisinde ise gelişen teknoloji sayesinde nefes kontrolü yapılmakta ve bu yöntemle birlikte meme ışınlaması sırasında akciğerler, kalp ve normal dokular daha iyi korunmaktadır. Ayrıca ışınların doğru noktalara verilip verilmediği tedavi süresince kontrol edilebilmektedir. Yeni tedavi teknikleri kanser tedavisi için umut verici seçenekler olmakla birlikte, kanserin erken evrede yakalanabilirse, korkutucu ve ölümcül bir hastalık yerine, diyabet ve kalp hastalıkları gibi kronikleşen bir hastalığa dönüşebileceğini göstermektedir.

 

Related Posts

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Bilimsel araştırmalara göre bu aromatik bitki 30 dakikadan kısa sürede uykuya dalmanızı sağlıyor!

Uykusuzlukla mücadele ediyorsanız çözüm ilaçlarda değil, fincanınızda olabilir. Bilim insanlarına göre, yaygın olarak bilinen bu aromatik bitki sadece sakinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uykuya geçiş süresini de ciddi oranda kısaltıyor.

Keneler bu kan grubuna bayılıyor! Uzmanlar uyardı: ‘Görmezden gelmeyin’

Yaz ayları, doğayla iç içe olmanın keyfini çıkarırken bir yandan da bazı tehlikeleri beraberinde getiriyor. Bu tehlikelerin başında, son yıllarda vakaları hızla artan keneler geliyor. Bir ısırığı ölümle sonuçlanabilen bu küçük canlılar, bir kan grubuna daha fazla yakınlaşıyormuş. İşte uzmanların araştırma sonuçlarını derledik.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!