Covid-19 ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarında korkutan artış!

İklim Değişikliği Solunum Yolu Enfeksiyonlarını Artırıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, iklim değişikliğinin mevsimsel döngüleri bozduğunu ve özellikle Covid-19 gibi solunum yolu enfeksiyonlarında küresel bir artışa neden olduğunu belirtti.

Özlü, solunum sistemi hastalıklarının iklim koşullarıyla yakından ilişkili olduğunu vurgulayarak, mevsimsel değişimlerin bu tür hastalıkların sıklığında artışa sebep olduğunu söyledi. Özlü, “Solunum sistemi hastalıkları, iklim koşullarıyla doğrudan ilişkilidir. İklim değişiklikleri, bu hastalıkların sıklığında artışa neden olabilir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Özlü, yaz ve bahar aylarında alerjik hastalıkların daha sık görüldüğünü ifade ederek, kış aylarında ise solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını belirtti. Ancak, bu denge küresel ısınma ile bozulmaya başladı. Özellikle geçen yıl Covid-19 ve diğer viral enfeksiyonların arttığını gözlemlediklerini belirtti.

Semptomlar Örtüşebilir

Bahar aylarıyla birlikte alerjik hastalıklara bağlı semptomların arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, enfeksiyon ve alerjiyi ayırt etmenin zor olabileceğine işaret etti. Semptomlar arasında öksürük, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı gibi belirtilerin benzer olabileceğini kaydetti. Özlü, hastaların bu dönemde dikkatli olmaları gerektiğini ve mevcut tedavilerini optimize etmelerinin önemli olduğunu ifade etti.

Mevsimsel Döngüler Değişti

Viral enfeksiyon geçirenlerde başka bir virüse yakalanma riskine de dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, bu durumun son zamanlarda sıkça görüldüğünü belirtti. Hastalıklara karşı bağışıklık gelişse de, farklı virüslere karşı tekrar enfeksiyon geçirme olasılığının bulunduğunu söyledi.

Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutun

Özlü, viral solunum yolu enfeksiyonlarından korunmanın yolları hakkında da bilgi verdi. Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemine değinen Özlü, hijyen, sağlıklı beslenme, yeterli uyku ve grip aşısı gibi önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Bilimsel araştırmalara göre bu aromatik bitki 30 dakikadan kısa sürede uykuya dalmanızı sağlıyor!

Uykusuzlukla mücadele ediyorsanız çözüm ilaçlarda değil, fincanınızda olabilir. Bilim insanlarına göre, yaygın olarak bilinen bu aromatik bitki sadece sakinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uykuya geçiş süresini de ciddi oranda kısaltıyor.

Keneler bu kan grubuna bayılıyor! Uzmanlar uyardı: ‘Görmezden gelmeyin’

Yaz ayları, doğayla iç içe olmanın keyfini çıkarırken bir yandan da bazı tehlikeleri beraberinde getiriyor. Bu tehlikelerin başında, son yıllarda vakaları hızla artan keneler geliyor. Bir ısırığı ölümle sonuçlanabilen bu küçük canlılar, bir kan grubuna daha fazla yakınlaşıyormuş. İşte uzmanların araştırma sonuçlarını derledik.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!