Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir

Lipödem: Bacak ve Kalçalarda Anormal Yağ Birikimi

Eğer bacaklarınızda ve kalçalarınızda anormal bir yağ birikimi fark ediyorsanız, dikkat! Bu durum lipödem adı verilen ciddi bir metabolik hastalığın belirtisi olabilir. Lipödem, genellikle bacaklarda ve kollarda simetrik yağ tutulumu ile karakterizedir. Bu hastalık vücudun diğer bölgelerine göre tutulan alanlarda belirgin boyut farklılıklarına neden olur ve ağrıya, hassasiyete ve kolayca morarmaya sebep olabilir.

Kadınların %11’inden Fazlasını Etkileyen Bir Hastalık

Lipödem genellikle kadınlarda görülen bir hastalıktır ve östrojen hormonuna bağlı gelişir. Lipödem, birçok kişi tarafından obezite veya lenfödemle karıştırılsa da simetrik yağ birikimi, ellerde ve ayaklarda görülmemesi ve tutulan alanlarda diğer bölgelere göre belirgin bir büyüklük farkı olmasıyla diğer hastalıklardan ayrılır. Lipödem hastalarının çoğunluğunun kilo indeksi 35’in üzerindedir ve hastalık ilerledikçe lenf drenajı problemleri ortaya çıkabilir.

Morarmaları Önemseyin

Lipödem, östrojen hormon seviyelerindeki dengesizlikler, hamilelik, ergenlik veya menopoz dönemlerindeki hormon düzensizlikleri ve kontrolsüz kullanılan hormon içeren ilaçlar gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Lipödem belirtileri arasında vücudun diğer kısımlarına uyumsuz şekilde yağ birikmesi, hassasiyet, hızlı morarma, yorgunluk, halsizlik, varisli damarlar, cilt problemleri ve depresyon yer alır.

Cilt Görünümüne Dikkat!

Lipödem hastalığının teşhisi için detaylı bir tıbbi ve soy geçmiş önemlidir. Fizik muayene ile tanı konulur ve hastalığın 4 evresi bulunur. Liposuction gibi cerrahi yöntemler, hastaların yaşam kalitesini artırabilir ancak beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek, egzersiz yapmak ve uzman doktorun önerilerini takip etmek de önemlidir. Ameliyat sonrası dönemde diyet, egzersiz ve lenf drenajı masajı gibi uygulamalar hastaların sağlıklarını korumak için önemlidir.

Related Posts

Zayıflar daha uzun yaşıyor! Uzmanı uyarı: Çok yemek tümörü besliyor

Geçmişten günümüze halk arasındaki yaygın inanışa göre, yemek yendikçe vücut direnci artar ve hastalıklara karşı güçlenilir. Oysa bilim bunun tam tersini söylüyor. Tıbbi Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı, Onkolojik Bilimler Koordinatörü Prof. Dr. Necdet Üskent, kontrollü açlığın kanserli hücrelerin büyümesini durdurduğunu ve küçülmesini desteklediğini söylüyor.

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

Uzmanların çelişkili açıklamaları kaygıyı tetikliyor! 8 haftayı geçerse destek şart

Deprem tahminleriyle ilgili kamuoyunda yapılan çelişkili açıklamaları eleştiren Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından toplumda yaşanan korku ve kaygı duyguları ile deprem psikolojisi konusunu değerlendirdi.

Covid-19 ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarında korkutan artış!

İklim değişikliğine bağlı hava sıcaklıklarınızdaki ani değişim solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Viral enfeksiyonların tüm mevsimlere yayıldığını ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Yalnızca Türkiye için değil küresel olarak durum böyle. Avrupa’da bildirilen rakamlara baktığımızda Covid-19 başta olmak üzere viral enfeksiyonların ve buna bağlı solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığında artış gözlendi” dedi.

Uzmanlardan kritik uyarı: Sahte bebek mamaları tehlike saçıyor

Sahte bebek mamalarının ailelerde büyük paniğe yol açtığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yakup Çağ, güvenilir ürün seçimi konusunda tavsiyelerde bulundu. Doç. Dr. Çağ, “Sahte mamalar çocuklarda büyüme geriliğinden enfeksiyon hastalıklarına, ağır metal zehirlenmelerinden öğrenme güçlüğüne kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabiliyor. Bu nedenle mamaları mutlaka eczaneler ya da güvenilir marketlerden satın alın. Kutuda yırtık, şekil bozukluğu ya da yazılarda siliklik varsa dikkatli olun” dedi.

Dişlerinizi fırçalarken gördüğünüz kırmızılık, haftalarınızı mahvedebilir

Dişlerinizi fırçalarken fırça kıllarında ya da lavaboda beliren hafif bir kırmızılık, çoğu zaman önemsenmeden geçiliyor. Ancak uzmanlar, bu küçük belirtinin ağız sağlığı açısından ciddi bir tehlikenin habercisi olabileceği konusunda uyarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir