Hindistan ve Pakistan: Askeri olarak kim daha üstün?

Pakistan, Hindistan’ın Çarşamba günü Pakistan ve Pakistan’ın kontrolündeki Keşmir’e düzenlediği hava saldırılarının ardından ülke genelinde 25 Hint insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü bildirdi.

Pakistan ordusu sözcüsü Ahmed Şerif, olayları “Hindistan’ın bir başka açık askeri saldırganlık eylemi” olarak tanımladı.

Öte yandan Hindistan, Pakistan’ın konuşlandırdığı İHA’ları etkisiz hale getirdiğini belirtti. İki ülkenin askeri yeteneklerini karşılaştırdık.

  • Pakistan: Hindistan’ın 25 İHA’sını düşürdük

İnsansız Hava Araçları (İHA’lar)


Her iki ülke de yerli teknolojileri ithal ederek ve geliştirerek İHA filolarını genişletiyor ancak Hindistan, sayılar açısından önde görünüyor.

BBC’ye konuşan Savunma Analisti Rahul Bedi, Hindistan’ın önümüzdeki iki ila dört yıl içinde yaklaşık 5 bin İHA’yı kontrol altına alacağını belirtti.

Hindistan, 2024 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı ile 31 adet silahlı MQ-9B SkyGuardian ve SeaGuardian İHA’ları satın almak için anlaşma imzaladı.

Pakistan, Hindistan’dan daha az İHA’ya sahip olmasına rağmen, bu İHA’lar gözetleme, keşif ve hassas vuruş gibi çeşitli yeteneklere sahip.

Pakistan’ın İHA’larının önemli bir gücü savaş deneyiminde yatmaktadır. Örneğin, yerli bir İHA olan Buraq, 2015 yılından bu yana terörle mücadele operasyonlarında kullanılmıştır. Aynı zamanda Türkiye ve Çin’den gelen gelişmiş İHA’ları da ithal etmektedir.

Savunma Bütçesi ve Ordu Büyüklüğü


İki ülkenin tekrar toplu bir savaşa gireceği endişeleri artmaktadır.

Hindistan, dünya genelindeki bağımsız Global Firepower Index’e (GFI) göre, 1,4 milyondan fazla aktif askeri personeliyle dördüncü en güçlü ordunun sahibidir. Pakistan ise 654 bin aktif askeri personelle.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre, Hindistan, 2024 yılında Pakistan’dan dokuz kat fazla savunma harcaması yapmıştır.

Kara kuvvetleri açısından Hindistan’ın 4.200’den fazla tankı ve 1,5 milyon zırhlı aracı bulunmaktadır. Pakistan’ın ise 2.600’den fazla tankı ve 18 binden az zırhlı aracı vardır.

Hindistan Hava Kuvvetleri, 513 savaş uçağı ve 130 bombardıman uçağı dahil olmak üzere 2.229 uçakla donatılmıştır.

Hindistan’ın hava kuvvetleri, 513 savaş uçağı ve 130 bombardıman uçağı dahil olmak üzere 2.229 uçağa sahiptir.

GFI’ye göre Pakistan’ın hava kuvvetlerinde yaklaşık 1400 uçak bulunmaktadır.

Hindistan donanma filosu, Pakistan donanmasından iki kat fazla olup, 293 gemiden oluşmaktadır.

Füzeler ve Nükleer Silahlar

Pakistan’ın füze programı, seyir ve taktik balistik füzelerin yanı sıra kısa ve orta menzilli balistik füzeleri içermektedir.

Hindistan’ın füzeleri daha çeşitli olup, aralarında 250 ila 600 kilometre menzilli Prithvi füzeleri, 1.200 ila 8.000 kilometre menzilli Agni serisi füzeler ile Nirbhaya ve Brahmos serisi seyir füzeleri bulunmaktadır.

Hindistan’ın füzelerinin daha uzun menzilli olması, ülkenin Çin’e gözdağı verme amacını da taşımaktadır.

Ancak, bu durum Pakistan’ın kolayca alt edilebileceği anlamına gelmemektedir zira her iki ülke de benzer güçte nükleer silahlara sahiptir.

SIPRI tahminlerine göre Hindistan’ın 172, Pakistan’ın da 170 nükleer savaş başlığı bulunmaktadır.

Ancak her iki ülkenin de operasyonel olarak kaç adet nükleer savaş başlığına sahip olduğu bilinmemektedir. Pakistan nükleer silahlarını geliştirirken Hindistan ise uzun menzilli silahlarıyla Çin’i hedef almaktadır.

Hem Hindistan hem de Pakistan’ın komşusu olan Çin, nükleer cephaneliğini genişleterek savaş başlığı sayısını 410’dan 500’e yükseltmiştir. Bu durum son derece felaket getirici olabilir.

Riskler büyük ölçüde yüksektir, bu nedenle uluslararası toplum her iki ülkeyi de itidal ve diplomasiye davet etmektedir.

Related Posts

Bakan Kurum: İstanbul için alınan kararlar masada kalmayacak, bizzat takipçisi olacağım

Bakan Kurum: İstanbul için alınan kararlar masada kalmayacak, bizzat takipçisi olacağım

ABD Başkanı’ndan yeni yol planı: Netanyahu Trump’ı bıktırdı

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla yolları ayırıyor mu? İsrail medyasında çıkan haberlerde ABD Başkanı’nın Yemen, İran, Suudi Arabistan ve Gazze meseleleri konusunda sabrının tükendiği belirtildi. Trump yönetiminin Ortadoğu’da İsrailsiz bir yol haritası oluşturduğu iddia edildi.

Dünya yeni Katolik lideri konuşuyor: Papa Leo’nun şifreleri

Vatikan’daki konklavdan yeni Papa olarak çıkan Kardinal Robert Prevost, 14’üncü Leo adını alarak bu makama gelen ilk ABD’li oldu. Peki seçimler için sürprizler arasında bile çok gösterilmeyen Papa Leo kimdir?

Resmî Gazete’de bugün (10 Mayıs 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de 10 Mayıs 2025 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Peki, Resmi Gazete’de bugün neler var?

Ülkeler imzaları attı: Avrupa savaşa hazırlanıyor

Avrupa’da güvenlik dengeleri yeniden şekillenirken, Fransa ile Polonya savunma ve enerji alanlarında tarihi bir iş birliği anlaşması imzalıyor. Anlaşma, nükleer caydırıcılık dahil olmak üzere karşılıklı savunma taahhütleri içeriyor.

130 kişinin öldüğü Çuhadar Sitesi davasında 1 hapis, 1 beraat

Kahramanmaraş’ta 130 kişinin hayatını kaybettiği Çuhadar Sitesi’nin 6 Şubat’taki ilk depremde yıkılması ile ilgili Sıtkı Okumuş (57) 15 yıl 6 ay 24 gün hapis cezasına çarptırıldı, Fatih Karakale (67) beraat etti, firari Enes Köksalmış’ın (58) dosyası ayrıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir