Adet ağrılarını geçiştirmeyin: Uzmanlardan ‘çikolata kisti’ uyarısı

Endometriozis Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Endometriozis, rahim içi dokusunun rahim dışında bulunması durumunu ifade eder ve halk arasında “Çikolata kisti” olarak bilinen kistlere neden olabilir. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Nil Atakul ile Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Aliye Erdoğan, hastalığın belirtilerine ve önemli noktalara değinerek toplumda farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

Ağrılı Adet Dönemleri ve Kronik Pelvik Ağrılar

Doç. Dr. Atakul, endometriozisin genellikle ağrılı adet dönemleri ve kronik pelvik ağrılarla kendini gösterdiğini vurgulayarak, bu durumun bazı kadınlarda çocuk sahibi olma sürecini de etkileyebileceğine dikkat çekti. Yumurtalıklarda meydana geldiğinde ise “Çikolata kisti” olarak bilinen endometriozis, tüplerde yapışıklıklara neden olabilir ve kısırlığa yol açabilir. İnfertilite problemleri yaşayan hastaların yüzde 50’sinde endometriozis teşhisi konulduğunu belirtti.

Erken Tanı ve Tedavi

Op. Dr. Erdoğan, hastalığın genellikle 30’lu yaşlarda ortaya çıktığını ve her 10 kadından birinde görüldüğünü ifade ederek, belirtileri göz ardı etmemenin önemine vurgu yaptı. Ağrılı adet dönemleri, kronik kasık ağrıları, ağrılı cinsel ilişki veya idrar yaparken zorlanma gibi belirtileri olan kadınların mutlaka uzman bir doktora görünmesi gerektiğini belirtti.

Tedavinin Süreçleri ve Önemi

Op. Dr. Erdoğan, hastalığın tedavi süreçlerini açıklarken, ağrı şikayetlerine veya çocuk sahibi olma isteğine göre tedavinin belirlendiğini ifade etti. Medikal tedavilerin yetersiz olduğu durumlarda cerrahi müdahale gerekebileceğini belirterek, hastaların adet ağrılarını normal karşılayıp doktora gitmediklerinde hastalığın ilerleyebileceği ve diğer organlara yayılabileceği uyarısında bulundu.

Uzmanlar, kadınların belirtileri ciddiye alarak düzenli jinekolojik kontrollerini aksatmamaları gerektiğini vurguluyor. Endometriozis hakkında farkındalık yaratmanın ve erken teşhisin önemini vurgulayan uzmanlar, kadınların sağlığına gereken özenin gösterilmesi gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Bilimsel araştırmalara göre bu aromatik bitki 30 dakikadan kısa sürede uykuya dalmanızı sağlıyor!

Uykusuzlukla mücadele ediyorsanız çözüm ilaçlarda değil, fincanınızda olabilir. Bilim insanlarına göre, yaygın olarak bilinen bu aromatik bitki sadece sakinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uykuya geçiş süresini de ciddi oranda kısaltıyor.

Keneler bu kan grubuna bayılıyor! Uzmanlar uyardı: ‘Görmezden gelmeyin’

Yaz ayları, doğayla iç içe olmanın keyfini çıkarırken bir yandan da bazı tehlikeleri beraberinde getiriyor. Bu tehlikelerin başında, son yıllarda vakaları hızla artan keneler geliyor. Bir ısırığı ölümle sonuçlanabilen bu küçük canlılar, bir kan grubuna daha fazla yakınlaşıyormuş. İşte uzmanların araştırma sonuçlarını derledik.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!