İzmir’in tıbbi atık tesisi halk sağlığı için faaliyette

İzmir’de Tıbbi Atıklar Evsel Atığa Dönüşüyor!

İzmir genelinde bin 50 sağlık kuruluşu tarafından üretilen tıbbi atıklar, halk sağlığını korumak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde evsel atığa dönüştürülüyor. 2020 yılında faaliyete geçen tesis, günde yaklaşık 30 ton tıbbi atığın bertaraf edilmesini sağlayarak, bugüne kadar 400 bin ton tehlikeli atığın dönüşümünü gerçekleştirdi.

Çevre ve İnsan Sağlığı Açısından Önemli Bir Adım

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menemen’de hizmete aldığı tıbbi atık sterilizasyon tesisi, çevre ve insan sağlığı açısından büyük bir önem taşıyor. Devlet hastaneleri, özel hastaneler ve diyaliz merkezleri gibi bin 50 sağlık kuruluşundan alınan tıbbi atıklar, güvenli bir şekilde teslim alınarak çevrimiçi mobil atık takip sistemi (MOTAT) ile kayıt altına alınıyor ve lisanslı araçlarla tesise taşınıyor.

Atıkların Güvenli Bir Şekilde Dönüşümü Sağlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Atık Yönetim Tesisleri Şube Müdürü Seyda Yapıcı, tesisin 7 gün 24 saat faaliyette olduğunu ve atıkların 150 santigrat derecede 45 dakika boyunca işlemden geçirildiğini belirtti. Atıklar, prosesten geçirildikten sonra kırıcı makinelerden geçirilerek küçültülüyor, arındırılıyor ve evsel atık haline getiriliyor. Bu sayede atıkların sağlık açısından taşıdığı riskler ortadan kaldırılmış oluyor.

Çevreyi Koruyan Bir Tesis

Tesisin günlük kapasitesinin 100 tonun üzerinde olduğuna dikkat çeken Seyda Yapıcı, atıkların teslim alındığı kovaların ve konteynerlerin dezenfekte edilerek tekrar kullanıma verildiğini söyledi. Tesiste yapılan işlemler sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda tasarlanmış olup, modern ve çevreci bir bakış açısıyla hizmet vermektedir. Enerji geri kazanım sistemi sayesinde doğal su varlıklarının korunması sağlanmaktadır.

Kaynak: BYZHA – Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Bilimsel araştırmalara göre bu aromatik bitki 30 dakikadan kısa sürede uykuya dalmanızı sağlıyor!

Uykusuzlukla mücadele ediyorsanız çözüm ilaçlarda değil, fincanınızda olabilir. Bilim insanlarına göre, yaygın olarak bilinen bu aromatik bitki sadece sakinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uykuya geçiş süresini de ciddi oranda kısaltıyor.

Keneler bu kan grubuna bayılıyor! Uzmanlar uyardı: ‘Görmezden gelmeyin’

Yaz ayları, doğayla iç içe olmanın keyfini çıkarırken bir yandan da bazı tehlikeleri beraberinde getiriyor. Bu tehlikelerin başında, son yıllarda vakaları hızla artan keneler geliyor. Bir ısırığı ölümle sonuçlanabilen bu küçük canlılar, bir kan grubuna daha fazla yakınlaşıyormuş. İşte uzmanların araştırma sonuçlarını derledik.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!