Küreselde artan altın talebi Türkiye’de sert düştü!

Dünya Altın Konseyi’nin 2025 Birinci Çeyrek Altın Talep Trendleri Raporu Yayımlandı

Dünya Altın Konseyi, 2025 yılı birinci çeyrek dönemi için hazırladığı Altın Talep Trendleri raporunu yayınladı.

Rapora göre, global altın talebi birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %1 artarak 1206 ton seviyesine ulaştı. Bu, 2016 yılından bu yana görülen en yüksek birinci çeyrek seviyesi oldu.

Altın borsa yatırım fonlarının katkısıyla altın fiyatlarında artış yaşandı. Merkez bankalarının altın alımları ise bir önceki çeyreğe göre yavaşladı ve toplamda 243,7 ton altın satın aldılar.

Yatırım amaçlı altın alımları geçen çeyreğe kıyasla 551,9 tona yükselirken, sikke ve külçe altın alımları 325,4 tona ulaştı. Ancak altın takı talebi, rekor fiyatlar nedeniyle %21 düşüş gösterdi.

Altın fiyatları, 2025 yılının başında rekor seviyeler gördü ve birinci çeyrekte yıllık bazda %38 artarak 2.860 dolara yükseldi. ABD tarifeleri, jeopolitik belirsizlikler, borsalardaki oynaklık ve zayıf dolar gibi faktörler fiyatlardaki artışın arkasındaki nedenler arasında yer aldı.

Türkiye’de Altın Talebinde Düşüş Gözlendi

Türkiye’de geçen yılın birinci çeyreğinde lokal seçimler öncesi 56,6 tona kadar çıkan altın talebi, bu yılın ilk çeyreğinde %48 oranında düşüşle 29,2 tona geriledi.

Türkiye’de sikke ve külçe olarak talep, yıllık %55 düşüşle 20,2 tona indi. Mücevher talebi ise %20 oranında azalarak 9 tona geriledi.

Related Posts

Borsa İstanbul güne durgun başladı: Manipülasyon soruşturmasında gözaltı dalgası!

Borsa İstanbul güne sakin başladı, piyasalarda temkinli hava sürüyor. Öte yandan manipülasyon iddialarına yönelik başlatılan soruşturma dikkat çekti. Savcılık, organize işlemlerle ilgili harekete geçti.

Bakan Şimşek’ten enflasyon açıklaması: ‘Beklentilerde kötüleşme var’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomik durumuna dair önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyonun düşürülmesinin hükümetin birinci önceliği olduğunu belirten Şimşek, büyüme perspektifinin orta ve uzun vadede güçlü olduğunu iddia etti. Ayrıca, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmanın öncelikleri arasında olduğunu ifade etti.

Çin, Avrupa’da Alman ihracatçılara zemin kaybettiriyor

KfW Bankası’nın raporuna göre, Çinli üreticiler son 12 yılda Avrupa Birliği pazarlarında Alman ihracatçılardan önemli ölçüde pazar payı aldı. Uzmanlar, ABD-Çin gerginliğinin rekabeti daha da artıracağına dikkat çekiyor.

Postada en çok şikayet “kayıp” gönderiler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ilişkili kuruluşu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) gelen şikayetlerde posta sektöründe “kayıp ve çalıntı” gönderiler, mobil iletişim sektöründe de “fatura”lar ilk sırada yer aldı.

Türkiye’nin dev şirketi Fransızlara satılıyor

Borusan şirketlerinden Borusan Tedarik Zinciri Çözümleri ve Teknoloji A.Ş.’nin Fransız denizcilik devi CMA CGM iştiraki CEVA Logictics’e 440 milyon dolar bedelle satışı için taraflar arasında sözleşme imzalandı. Satış süreci, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından tamamlanacak.

İstanbul’da bugün 84 bin 626 öğrenci bursluluk sınavına girdi

İstanbul’un 38 ilçesinde bugün 84 bin 626 öğrenci İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı’na girdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir