Makedon Kulesi’nde asansörle zaman yolculuğu

Edirne Valisi Yunus Sezer, Makedon Kulesi’nin kentin önemli bir simgesi olduğunu vurgulayarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kentin Roma dönemine ait dört sur kulesinden biri olan Makedon Kulesi’nin 1870’li yıllarda saat eklenerek saat kulesi haline getirildiğini belirten Sezer, 1953 yılındaki depremde kısmi hasar gördüğünü dile getirdi.

Vali Sezer, kulede devam eden restorasyon çalışmalarına da değinerek şunları söyledi:

“Kule çevresindeki sur içi alanında kazı çalışmaları hızla devam ediyor. Her kazıda yeni keşifler yapılıyor. Son çalışmalarda bir şapel, bir seramik atölyesi ve bir buzhane ortaya çıkarıldı. Bu bölge, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ait izleri barındırıyor.”

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan Makedon Kulesi, restorasyonun tamamlanmasının ardından arkeolojik gezi alanı olarak ziyaretçilere açılacak. Ayrıca Galata Kulesi’nde olduğu gibi kuleye ışıklandırma sistemi kurulacak ve içerisine asansör sistemi entegre edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Sürdürülen Restorasyon Çalışmaları

2021’de başlatılan restorasyon çalışmalarının ikinci etabı devam ediyor. Kulede duvar ve zemin jeoradar çalışmaları yapılarak moloz taş duvar boşlukları enjeksiyon malzemesiyle güçlendiriliyor.

Arkeolojik alan ve kule ana yapısında eseri tehdit eden ot, bitki ve kökler temizlenerek orijinal derz ve harçlarla restore ediliyor. Ayrıca tehlike oluşturan elektrik hatları ve izinsiz eklentiler kaldırıldı.

Kazı çalışmaları sonucunda 10. yüzyıla ait şapel, Bizans seramik fırını, Osmanlı buzhanesi ve diğer çeşitli kalıntılar bulundu.

Makedon Kulesi’nin Tarihi ve Restorasyon Süreci

Roma İmparatoru Hadrianus tarafından 117-138 yılları arasında yaptırılan Makedon Kulesi, eski Edirne’yi çevreleyen surlar üzerinde yer alıyor ve bugüne kadar ayakta kalan nadir örneklerden biri.

Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa’nın 1867 yılında eklediği ahşap katlar ve saatlerle “saat kulesi” olarak adlandırılan yapı, bir dönem yangın gözlem kulesi olarak da hizmet vermiştir. 1953 depreminde büyük hasar gören kule, ardışık katlar ve saat bölümü nedeniyle estetik açıdan eleştirilmiş ve yıkılmıştır. Kule, 1990’lı yıllarda restore edilmiş ve çevresinde arkeolojik kazılar gerçekleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan “Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu” projesi kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir.

Related Posts

TYT NET VE PUAN HESAPLAMA 2025 || ÖSYM YKS – Temel Yetenek Testi (TYT) net ve puan hesaplama nasıl yapılır? TYT’den kaç yanlış bir doğruyu götürür? İşte detaylar

TYT net ve puan hesaplama formülü, bugün yani 21 Haziran Cumartesi günü YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yetenek Testi TYT’ye giren üniversite adayları tarafından araştırılmaya başlanacak. Bu bağlamda özellikle, “TYT net ve puan hesaplama nasıl yapılır?” ve “TYT’den kaç yanlış bir doğruyu götürür?” sorularının cevabı en çok araştırılacaklar arasında ilk sırlarda yer alacak. Merak edenler için ÖSYM YKS – Temel Yetenek Testi (TYT) net ve puan hesaplama formülünü haberimizde derledik. Peki, 2025 TYT net ve puan hesaplama nasıl yapılır? TYT’den kaç yanlış bir doğruyu götürür? İşte araştırılan ayrıntılar…

10 adımda sınav kaygısını alt etme yöntemleri

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) artık sayılı günler kaldı.

ATA AÖF bütünleme sınavları ne zaman? ATA AÖF üç ders sınavı ne zaman?

Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (ATA AÖF) bütünleme sınavlarının takvimi kısa süre önce resmi olarak açıklandı. Peki, ATA AÖF bütünleme sınavları ne zaman? ATA AÖF üç ders sınavı ne zaman?

Bayram namazının kazası olur mu? Kurban Bayramı namazını kaçıran, yetişemeyen ne yapmalı?

Kurban Bayramı namazı, Müslümanlar için büyük bir manevi öneme sahip olsa da, çeşitli sebeplerle bu namazı kaçıranlar için kaza namazı olup olmadığı merak konusu. Hastalık, yolculuk, uykuya dalma veya başka sebeplerle Kurban Bayramı namazını kaçıran Müslümanlar, “Bayram namazı kazası olur mu?” sorusuna yanıt arıyor. Peki, Bayram namazına yetişemeyen, kaçıran ne yapmalı?

Atatürk Üniversitesi’nden ABD’ye bilim diplomasisi çıkarması

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, ABD’deki önde gelen üniversite ve kuruluşlarla gerçekleştirdiği temaslarla bilimsel iş birliklerini derinleştirdi. Harvard, MIT, Michigan ve daha birçok kurumla yapılan görüşmeler, ortak projelerden akademisyen değişim programlarına kadar birçok stratejik adımı beraberinde getirdi. Rektör Hacımüftüoğlu, bu diplomatik temasın sadece üniversiteye değil, Türkiye’nin yükseköğretim alanındaki dış temsil gücüne de katkı sağladığını vurguladı.

Bakan Tekin’den Moritanya’da önemli görüşme

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Moritanya Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı Yacoub Ould Moine ile bir araya geldi.