Örgütlü işçilerin toplam işçi sayısına oranı, Temmuz 2025’te yüzde 14.02 oldu: Sendikalılaşma düşüşte

Türkiye’de sendikal örgütlenme konusundaki zorlukların etkileri hala devam ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın dün duyurduğu Temmuz 2025 dönemine ait işkolu istatistiklerine göre, işçi sayısı 17 milyon 326 bin 143’e yükselirken sendikalı işçi sayısı 2 milyon 429 bin 527 kişide kaldı. Bu da sendikalı işçi oranının toplam kayıtlı işçilere oranını yüzde 14.02 olduğunu gösteriyor. Bu oran Ocak 2025’te yüzde 14.97 iken Temmuz 2024’te yüzde 14.8 idi. Sonuçları yorumlayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Küresel Haklar Endeksi’ne atıfta bulunarak Türkiye’nin işçi hakları konusunda en kötü 10 ülkeden biri olmasının nedeninin sendikasızlık olduğunu vurguladı. Çerkezoğlu, sendikaların mevzuatının tamamen antidemokratik olduğunu belirterek, “Sendikalı olmak günümüzde en yaygın işten çıkarma sebeplerinden biri iken hükümet sessiz kalarak bu sürece katkı sağlıyor. Ayrıca mevzuatta ikili baraj sistemi gibi birçok engel bulunmaktadır” dedi. Çerkezoğlu ayrıca muhalefet partilerinin sendikalaşma konusundaki çağrılarının yeterli olmadığını ve daha kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

DEMOKRASİNİN YOLU

“Demokrasi sadece sandıkla sınırlı değildir. Demokrasi, örgütlenme ile sağlanır. Bu nedenle demokrasi mücadelesi veren tüm muhalefet güçlerinin, sendikalaşmanın önündeki engelleri kaldıracak temel yapısal adımları atmaları gerekmektedir.”

Çalışma ekonomisi uzmanı ve avukat Dr. Murat Özveri ise şu konulara dikkat çekti: “Sendikalı işçinin işverenin yasa dışı baskılarına karşı bir güvencesi yok. İşten çıkarma davaları en az dört yıl sürüyor. Ayrıca yetki sistemi, işveren itirazı üzerine toplusözleşme sürecini durduruyor ve işçi sendikal korumanın dışında kalıyor. Grevler kolayca yasaklanabiliyor, bu da sendikaların etkisiz hale gelmesine neden oluyor. Tüm bu sorunlarından sonra sendikaların da tartışılması gerekmektedir. Üye kazanmak için hak mücadelesi vermek yerine ‘promosyon sendikacılığı’ olarak bilinen uygulama yaygınlaşmış durumda.”

Related Posts

Citi’den TCMB analizi: Faiz indirimi sonrası sıkı duruş zorlaşabilir

Citi’den TCMB analizi: Faiz indirimi sonrası sıkı duruş zorlaşabilir

DMM’den kabine değişimi açıklaması: Mehmet Şimşek görevine devam ediyor, haberler ekonomik istikrarı hedef alıyor

DMM’den kabine değişimi açıklaması: Mehmet Şimşek görevine devam ediyor, haberler ekonomik istikrarı hedef alıyor

Yerli Turistlerin Seyahat Harcamaları Artışta

TÜİK, 2025’in ilk çeyreğinde yerli turist harcamalarının %68,9 arttığını açıkladı.

İslam Memiş uyardı: Bu hafta sıradan bir hafta olmayacak

Piyasalara ve yatırım araçlarına ilişkin yorumları yakından takip edilen altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu. Memiş bu haftanın önemli gelişmelere gebe olduğuna işaret etti: “Bu hafta sıradan …

Alanya’da Kamyonet Sürücüsüne Ceza

Alanya’da müzik yayını yapan kamyonet sürücüsüne ceza verildi, araç trafikten men edildi.

New York Borsası yükselişte: Teknoloji devlerinin bilançoları bekleniyor! (21 Temmuz 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,06 artarak 44.368,40 puana ulaştı. S&P 500 endeksi yüzde 0,13 artışla 6.304,74 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,31 kazançla 20.960,33 puana çıktı. Yatırımcılar bu hafta bazı büyük teknoloji şirketlerinin …