“Sarı serum” tartışması sürüyor: İki ölüm sonrası uzmanlardan uyarı

Adana’da eczacı kalfasının taktığı serum sonrası fenalaşan Selinay Yüksekbaş hayatını kaybetti. Afyonkarahisar’da ise gribal enfeksiyon şikâyetiyle kliniğe başvuran Mehmet Gündoğan, serum sonrası yaşamını yitirdi. Uzmanlardan art arda uyarılar geldi.

Halk arasında “sarı serum” olarak bilinen ilaç karışımlarının sağlık riskleri gündemdeki yerini koruyor.

Son olarak Adana’da eczacı kalfası tarafından uygulanan sarı serum sonrası fenalaşan 24 yaşındaki Selinay Yüksekbaş, 18 Ocak’ta hayatını kaybetti.

Bu olaydan sadece beş gün önce, 13 Ocak’ta Afyonkarahisar’da gribal enfeksiyon şikayetiyle kliniğe başvuran 44 yaşındaki Mehmet Gündoğan da serumun bitmesine yakın fenalaşarak yaşamını yitirmişti. Peş peşe yaşanan ölümler, kontrolsüz serum kullanımına yönelik endişeleri artırdı.

“Ciddi alerji riski var”

Cumhuriyet’in haberine göre; İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, hastaların bilinçsiz ilaç ve vitamin takviyelerinden kaçınması gerektiğini belirterek, “Sağlık kuruluşlarında uygulanacak herhangi bir işlem, hasta ve doktor arasında gerekli tetkikler yapılarak kararlaştırılmalı” dedi.

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı ise sarı serumun kısa vadede ağrı ve ateş düşürücü etkisi dışında güçlü bir faydası olmadığını vurgulayarak, “Sadece sıvı takviyesi değil, antibiyotik ve ağrı kesicilere de benzer bir talep var. Milyonlarca başvuru içinde bu ilaçlara karşı ciddi alerji riski taşıyan kişiler var ve ne yazık ki bu gerçekleştiğinde ölümcül sonuçlar doğabiliyor” ifadelerini kullandı.

 


Yine mi! ‘Uzak Şehir’de levirattan doğan aşk hikâyesi…

 

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Kanye West ve Bianca Censori, çıplak kırmızı halı şovunun ardından Grammy ödüllerinden polis eşliğinde mi çıkarıldı?

TIKLAYIN – Spor yazarları, Fenerbahçe-Rizespor maçını yorumladı; “Türk hakemliği sadece futbol için değil, sosyal barış için de beka sorunudur”

İstanbul’da büyük vurgun: İtfaiye görevlisi mesai arkadaşlarını 300 milyon TL dolandırdı

TIKLAYIN -Fabrizio Romano yeni takımını duyurdu; Galatasaray’da Nelsson’la yollar ayrılıyor

TIKLAYIN – Günün spor manşetleri: “Transferde Kartal haftası”, “Kabustan zafere”, “Trippier harekatı”

TIKLAYIN – Cezaevinde intihar eden yenidoğan davası sanığı İlker Gönen’in avukatı “Hücresine urgan bıraktılar” dedi; hakkında soruşturma başlatıldı

TIKLAYIN – Yunus Emre Vakfı’nın paraları “uçmuş”: Rezervasyona bile fatura kesmişler, 10 ayda 110 milyon liralık uçuş hizmeti almışlar!

Related Posts

Bilim insanları kalpte bir ‘Aç/Kapat’ düğmesi keşfetti… Ama ne işe yarıyor?

UT Arlington’daki bilim insanları, kolesterol dengesini bozan iltihabı engelleyen yeni bir enzim mekanizması keşfetti. Bu “aç/kapat” etkisi, kalp krizi ve diyabet riskini azaltabilir.

Bilimsel araştırmalara göre bu aromatik bitki 30 dakikadan kısa sürede uykuya dalmanızı sağlıyor!

Uykusuzlukla mücadele ediyorsanız çözüm ilaçlarda değil, fincanınızda olabilir. Bilim insanlarına göre, yaygın olarak bilinen bu aromatik bitki sadece sakinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uykuya geçiş süresini de ciddi oranda kısaltıyor.

Keneler bu kan grubuna bayılıyor! Uzmanlar uyardı: ‘Görmezden gelmeyin’

Yaz ayları, doğayla iç içe olmanın keyfini çıkarırken bir yandan da bazı tehlikeleri beraberinde getiriyor. Bu tehlikelerin başında, son yıllarda vakaları hızla artan keneler geliyor. Bir ısırığı ölümle sonuçlanabilen bu küçük canlılar, bir kan grubuna daha fazla yakınlaşıyormuş. İşte uzmanların araştırma sonuçlarını derledik.

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!