Türkiye’de her 25 kişiden biri fenilketonüri taşıyıcısı!

Sağlık Bakanlığı: Türkiye’de Her 25 Kişiden Birinin Fenilketonüri Taşıyıcısı

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de yaklaşık her 25 kişiden biri fenilketonüri (FKÜ) taşıyıcısıdır. Bu durum, Türkiye’nin beyin dokusunda hasara yol açabilen kalıtsal bir hastalık olan fenilketonürinin sık görüldüğü ülkelerden biri olduğunu göstermektedir.

Türkiye genelinde yaklaşık 6,200 canlı doğumda bir bebek fenilketonüri hastası olarak dünyaya gelmektedir ve her 25 kişiden birinin taşıyıcı olduğu belirtilmektedir. 1987 yılında başlatılan fenilketonürine yönelik taramalar, Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında tüm illerde devam etmektedir.

Erken Teşhis Önemli

Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında sunulan ücretsiz, hızlı ve kolay tarama testi ile bebeğin birkaç damla topuk kanıyla hastalık erken dönemde tespit edilebilmektedir. Test sonuçlarından şüphelenilen bebekler, uzman kliniklere yönlendirilmekte ve kesin teşhis gelişmiş tetkiklerle konulmaktadır.

Bebeklerde, fenilketonüri tedavi edilmezse konuşma gecikmesi, oturma ve yürümede gecikme, hiperaktivite, otizm, saldırgan davranışlar ve kasılmalar gibi belirtiler görülebilir. Bu hastalık, Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında taranan altı hastalıktan biridir.

Gelecekte tarama paneline eklenmesi planlanan diğer hastalıklar üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir.

Related Posts

Bir milyonda bir görülüyor: 21 yaşındaki genç bu hastalığı yendi

Kazakistan’da akut lösemi tanısıyla İstanbul’a gelen 21 yaşındaki Azamat Iltyzyr, yapılan tetkikler sonucu 1 milyonda 1 görülen nadir bir lenfoma türüne sahip olduğunu öğrendi. Uygulanan tedavi ve öz kardeşinden yapılan kök hücre nakli sayesinde sağlığına kavuşan genç hasta, bugün spor yapıyor, çalışıyor ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Elma sirkesi mucizesi! Küvete 1 bardak dökün, mantar derdine veda edin

Daha önce hiç elma sirkesi banyosu yapmadıysanız, üzülmeyin çok geç değil. Elma sirkesi uzun zamandır sağlıklı yaşam için kullanılan popüler bir ürün olarak kullanılır. Elma sirkesi banyosu yapmanın saç ve cilt için faydası saymakla bitmez. Uzmanlar elma sirkesi banyosu hakkında bilinmesi gereken her şeyi tek tek sıraladı. İşte elma sirkesi ile duş almanın faydaları!

Anne adaylarına kritik uyarı: 32’inci haftadan önceye plan yapın

Yaz mevsimini daha rahat ve konforlu geçirmek için anne adaylarına önerilerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Kazezoğlu, “Yaz tatili planlaması yapılırken, gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma şikayetleri yoğun yaşanıyorsa, tatili daha sonraki haftalara ve tercihen 32’nci haftadan önceye denk getirmek faydalı olacaktır” dedi.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

“Alsancak Devlet Hastanesi’nde Örgütlenme Özgürlüğü Baskı Altında”

SES İzmir Temsilciliği, Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesinde başarılı bir yetki süreci yürütürken, sendika yetkileri hastanede örgütlenme özgürlüğünün baskı altında olduğunu söyledi.